Lentekriebels

maandag 26 november 2012

3.500 jaar oude nederzetting gevonden in Tepoztlan Mexico


Archeologische opgravingen van een menselijke nederzetting in de Mexicaanse stad Tepoztlan blijken veel ouder te zijn dan voorheen gedacht, namelijk 1500 jaar voor Christus.

Een decennium van archeologische verkenning leverde keramiek, menselijke skeletten, een woning en ceremoniële ruimtes op. Nieuwe studies tonen aan dat de site veel ouder is dan eerder is gedetermineerd namelijk tussen de 1200 en 1500 jaar voor Christus.
Archeologen hebben onder leiding van Giselle Canto van het Nationaal Instituut van Antropologie en Geschiedenis (INAH), in 20 kavels variërend van 800 tot 70.000 vierkante meter opgravingen uitgevoerd.
Sommige van de oude voorwerpen die zijn gevonden bij de percelen bewijzen dat bewoning van de site teruggaat tot de pré klassieke periode (1500 tot 1000 voor Christus).
Experts hebben reservaten ingesteld om sommige delen van de onderzochte pré Spaanse percelen te beschermen tegen de stedelijke groei van Tepoztlan.
Canto heeft aangekondigd dat het oudste wat is gevonden op de site de keramische stukken zijn. Aldus Artdaily.org.
"De homogene kenmerken die op de overblijfselen aanwezig zijn, staan ons niet toe om ze in een nauwkeurige culturele groep te plaatsen." Verklaard Canto.
"De kenmerken komen overeen met de keramische stijl die Tlatilco wordt genoemd en wordt overal in de Mexicaanse bekken Morelos en Puebla gevonden. We kunnen niet bepalen of deze objecten deel uit maken van een specifieke cultuur, we hebben meer informatie nodig om dit vast te kunnen stellen." Voegt hij eraan toe.
Archeoloog Jaime Resendiz, die ook deel uit maakt van het onderzoeksteam, verteld dat een van de hoogtepunten die zich onder de pré klassieke collectie bevond, een 49 centimeter hoog figuur van een bolle vrouwelijke figuur was.
Tijdens een conferentie in het kader van het tien jarige bestaan van Centrum van Historische Documentatie in Tepoztlan vermelden beide archeologen ook de vondst van pyriet spiegel.
De spiegel vertoond de kenmerken van een oudere persoon van onbekend geslacht vertelden ze.
"De spiegel was een transitie object, dat de overledene moest helpen met de overgang naar de andere wereld, dit door middel van de reflectie aan het oppervlak, het is een klein stuk en verkeerd in slechte staat."
Andere vondsten zijn: Tlatilco-stijl vaten in bokaal vorm die werden gebruikt tijdens rituelen die met de geboorte en de dood te maken hadden en ook tijdens het ritueel van adolescentie naar volwassenheid werden deze bokalen gebruikt.
Er werden ook terracotta replica's van ceremoniële gebouwen tezamen met een gebeeldhouwde steen met een afbeelding van het kalenderteken 5 konijn gevonden. Dit komt overeen met de datum 1438 CE.
Volgens Resendiz werden de restanten van vier ceremoniële centra gespot die uit de late pré klassieke periode (500 tot 100 BCE) werden gedateerd. Er werd ook een 20 meter hoge ritueel gebouw uit de na klassieke periode (1200-1250 CE) gevonden. Tepoztlan bereikte toen zo'm 15000 inwoners.
"We kunnen niet bepalen wie de verschillende groepen en culturen die Tepotzlan in verschillende samenstelling bewoonden voor de komst van Xochimilcas waren" Legt hij uit.
Archeologen geloven dat de site chronologisch moet worden geherformuleerd en dat ze de eerste archeologische vondsten van een samenleving die 15000 inwoners bereikt met een excellente organisatie en een veranderende architectuur hebben gevonden.
Vertaald van: Press.tv

Geen opmerkingen:

Een reactie posten